Het verhaal

Deze website bevat de stamboomgegevens van de de Nederlandse én de Amerikaanse Familie Le(e)ther.
Kort nadat ik het onderzoek naar onze familie begon kwam ik er achter kwam dat in 1750 de Duitse Heinrich Daniel Löther in Nederland arriveerde.
De naam Löther wordt genoemd in het Trouwboek van de Deutsch Reformierte Kirche (later Nederlands Hervormd) in Brummen, bij Arnhem.
Een substract van het register werd gevonden in de Archieven van de Provincie Gelderland.

Solms Braunfels

In 2000 vond ik een officiële link tussen de Nederlandse en de Duitse Heinrich Daniel Lether. Zijn vader Caesar Christoph Löther was 'stadspfeifer', zeg maar stadsmusikant of stadstrompetter van de stad Weilburg, reden waarom hij op de loonlijst van de Graaf van Nassau-Weilburg voorkomt.
Een jaar later, in 2001, vond ik zijn officiële aanstelling in die functie in het Archief van het Graafschap Solms-Braunfels (in de buurt van Weilburg).
Zijn vader (dus Heinrich Daniël's grootvader) werd ook in Solms-Braunfels gevonden. Hij bleek soldaat-kleermaker te zijn. De geboorte, noch zijn huwelijk van hem en zijn vrouw werden daar gevonden m.a.w. zij zijn niet in Solms-Braunfles geboren of getrouwd.
Helaas werden er van de lagere militaire rangen nauwelijks of helemaal geen registers bijgehouden. In gevechtshandelingen of oorlog vielen zij met zulke aantallen dat het nauwelijks doende was van hen een register bij te houden.
Dat maakt het natuurlijk moeilijk verder terug in de tijd te gaan. Tot dan is het wachten op een toevalstreffer, van mijzelf, van andere Lether-ondezoekers, een familielid of van iemand anders.

In 1789 trouwde Heinrich Daniel ene Aelberdina Reijs. We vonden alleen de geboorteaangifte van hun 2e kind (de 1e en 3e overleden op vrij jonge leeftijd).
Dit kind Caesar Christoph werd geregistreerd als zoon van Leether (dus met twee 'e's).
Tussen het huwelijk van een zoon van Caesar en de geboorte van zijn eerste kind verdween die tweede 'e' weer uit de naam Lether.
Alle 14 kinderen werden geregistreerd als een kind van Lether. Desalniettemin ging één tak van de familie door als 'Leether'.

De meeste informatie over nog levende familieleden is gelimiteerd door de privacy wetgeving.

Familie en andere in de familie geïnteresseerde personen kunnen de webmaster per e-mail vragen om een log in/password, of vragen stellen over een specifiek familielid of de hele stamboom opvragen.

Theme: Overlay by Kaira
+31 (0)33 245 05 10